Lilians Nobelfavorit

Annons

Prinsessan Lilian hade faktiskt bara varit prinsessa i blott tre dagar när hon för allra första gången var gäst på Nobelfesten. Den 7 december 1976 gifte hon sig med sin älskade prins Bertil i Drottningholms Slottskapell och den 10 december gjorde hon stor Nobelentré och debut, klädd i en vackert blå taftklänning skapad av den brittiska designern Elizabeth Wondrak. Elizabeth sydde prinsessan Lilians klänningar från 1950-talet och framåt och med åren hann de två kvinnorna av förklarliga skäl bli både nära och goda vänner. De träffades i slutet av 1940-talet, genom gemensamma vänner, långt, långt Lilian blivit prinsessa i Sverige.
– Jag kallade henne för ”satin doll” och från den dagen blev vi vänner, har Elizabeth berättat.
Den första klänningen Elizabeth designade till Lilian var en cocktaildress till ett party i Lilians och Bertils hus på Rivieran. Och sedan dess blev blåsorna bara fler.
– Hon är mycket duktig. Hon syr vackert och hon har väldigt, väldigt bra idéer om vad som passar mig, sa prinsessan Lilian i samband med Nobelfestligheterna år 2005.
Lilian har dessutom förklarat att Elizabeth faktiskt känner henne så väl att hon skulle kunna designa klänningarna helt utan hennes hjälp.
– Jag följer alltid Elizabeths råd, deklarerade prinsessan en gång.
29 stycken välskräddade Nobelkreationer blev det totalt genom åren.

Annons
Dela på:

Annons
Laddar